Op 22 mei, is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit, 24 jaar geleden in het leven geroepen door de Verenigde Naties. Het is een wereldwijde dag van bezinning waarbij wordt stil gestaan bij alles dat zwemt, kruipt, zoemt, waggelt en wat dies meer zij. Onder biodiversiteit wordt verstaan: alles wat leeft in de natuur zoals planten, bomen en dieren maar ook bacteriën, schimmels en andere micro-organismen.

Wij hebben ons drinkwater, voedsel en de zuivere lucht te danken aan de biodiversiteit.
Een treffend voorbeeld zijn de insecten: zonder bestuiving van de gewassen zou de mensheid ruim een derde van hun voeding missen. Ruim 75% van de voedingsgewassen is afhankelijk van hommels, bijen en andere ‘zoemers’.
Zonder hen geen appels, kersen, mango’s en paprika’s om er maar een paar te noemen.
Probleem is dat er steeds minder voedsel (lees bloemen) voor de insecten beschikbaar is: hun leefgebieden worden aangetast waardoor er biodiversiteit verloren gaat.
Particulieren kunnen, hoe bescheiden misschien ook, de insecten helpen door in hun tuin bomen en struiken te planten die de biodiversiteit versterken. Hierbij kan men denken aan wilde marjolein, lavendel, en duizendblad.

Stichting Steenbreek heeft een uitgebreide lijst samengesteld met bomen, heesters, klimplanten en vaste planten die bijdragen aan biodiversiteit. Deze lijst is te vinden op de website van Steenbreek.