In vijf jaar tijd is het aantal kinderen dat geen zwemdiploma heeft gestegen van 6 naar 13 procent: een ruime verdubbeling. Zweminstructeurs merken dat kinderen moeten stoppen met zwemles omdat de ouders de kosten niet meer kunnen of willen opbrengen.

Door de hoge kosten lijkt zwemles van een noodzaak inmiddels een voor ouders niet op te brengen aangelegenheid te zijn. Het heeft er alle schijn van dat de zwemveiligheid in het geding komt en dat is, zeker voor een waterrijke gemeente als Nieuwkoop een slechte ontwikkeling.
Nieuwsuur informeerde bij dertig gemeentelijke zwembaden en kwam tot de conclusie dat de prijzen voor zwemles sinds 2018 met bijna 30 procent zijn gestegen. Waar men vroeger nog 9 euro betaalde voor een zwemles is dat nu gemiddeld 12 euro. Om een A-diploma te behalen zijn, uitschieters daar gelaten, ongeveer zestig lessen nodig.
Uitgaande van deze zestig zwemlessen in combinatie met de tarieven die op de website van Zwembad De Wel vermeld staan kost een zwemdiploma A al gauw € 868,-. Dit bedrag is opgebouwd uit inschrijfgeld, 10 leskaarten van 6 lessen, een verplicht aan te schaffen zwempakje en kosten voor diplomazwemmen.
De gestegen prijzen worden voor een groot deel veroorzaakt door de hogere energietarieven: het kost veel energie om water schoon en op temperatuur te houden. Om de zwembaden financieel tegemoet te komen werd in 2022 een noodfonds van 207 miljoen euro in het leven geroepen. Ook de gestegen loonkosten en het personeelstekort zorgen ervoor dat zwemles voor sommigen niet te betalen is.

Ouders die de zwemlessen ècht niet kunnen betalen, kunnen een beroep doen op het sportfonds. Deze instantie kan, onder voorwaarden, een deel of zelfs het volledige bedrag vergoeden.