Van alle Nieuwkopers die in 2023 een uitnodiging kregen om mee te doen aan een bevolkingsonderzoek om borst-, baarmoederhals- of darmkanker op het spoor te komen, kwam bijna driekwart daadwerkelijk ‘op de afspraak’.
Dit percentage is iets hoger dan in de gemeenten die demografisch gezien op Nieuwkoop lijken.
De opkomst is in twee jaar tijd wel gedaald, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM. In 2021 deed nog 75,9% mee aan één of meerdere bevolkingsonderzoeken.

In ons land kregen in 2023 meer dan 27.000 deelnemers aan het bevolkingsonderzoek te horen dat de uitslag van de test aanleiding gaf tot nader onderzoek. Op de site van het Algemeen Dagblad is te lezen dat door het bevolkingsonderzoek, en dankzij betere behandelmethodes, is het aantal mensen dat aan kanker overlijdt de laatste jaren verhoudingsgewijs afgenomen. Rond 2010 was een tumor de doodsoorzaak bij een op de drie sterfgevallen. Inmiddels gaat het aantal sterfgevallen aan kanker richting de een op de vier.
Kanker en andere tumoren veroorzaken volgens het CBS in Nieuwkoop in een gemiddeld jaar 960 ziekenhuisopnames.Hier vallen zowel dagopnames als meerdaagse verblijven op de verpleegafdeling onder.
In de jaren 2021, 2022 en 2023 waren tumoren bij 204 sterfgevallen in Nieuwkoop de onderliggende doodsoorzaak. Dat is volgens het CBS een kwart van alle sterfgevallen.