Froukje Veenstra is pas 19, maar nu al een bekende naam in de muziekwereld. ©Cas Mulder en Tjerk Muilwijk

Het begon in januari 2020 met de single Groter dan Ik, een nummer dat het klimaatprobleem bezingt. Nu een jaar later heeft de Nieuwkoopse zangeres Froukje Veenstra haar eerste EP uitgebracht die in januari al 200.000 luisteraars trok. “Boven verwachting”, vertelt de 19-jarige aan De Nieuwkoper.

Froukje Veenstra werd geboren in Nieuwkoop. Sinds haar 16de woont zij op kamers in Rotterdam waar zij op het Codarts Conservatorium zit. De student volgt de richting Songwriting en zit in haar derde jaar. Op het moment dat wij haar spreken, is zij op school. “Het begint eindelijk weer een beetje. Vanmorgen had ik pianoles. Ik heb het enorm gemist. Maar helaas gaat ook nog zeker de helft van de lessen via Zoom.”

Muziek maken kreeg Froukje met de paplepel ingegoten. “Muziek was heel belangrijk bij ons thuis. Als we zelf geen muziek maakten, stond er muziek aan. En als ik tijd had, ging ik muziek maken. Op mijn 14de besloot ik naar het conservatorium te gaan.”

Optreden

Tegen het eind van haar middelbare schooltijd begon Froukje op te treden. “Op school. En ik vormde met mijn vader en zusje een coverbandje waarmee wij optraden op verjaardagen en bruiloften.”

Bij het grote publiek viel Froukje op met haar nummer Groter dan Ik dat zij als opdracht voor school schreef. Haar Nieuwjaarslied werd een modern protestlied en verdiende 1,5 miljoen streams.

Froukje kreeg een contract bij het platenlabel TopNotch, dat uitgever is van onder andere artiesten als Ronnie Flex, Lil’Kleine en De Jeugd van Tegenwoordig. Ze is enorm blij met de samenwerking met TopNotch. “Ik krijg alle vrijheid. Ze denken mee. Over mijn nummers en mijn carrière. En ze nemen taken uit handen. Daarbij hebben ze financiële slagkracht. En ze zijn enorm goed in het visueel maken van mijn nummers.”

Videoclips

Want bij veel van haar nummers worden videoclips gemaakt. “Het was in het begin enorm wennen om mijzelf in die video’s terug te zien. Het voelt nog steeds alsof ik het zelf niet ben. Nee, normaal is het nog steeds niet.”

Haar muziek viel ook op bij 3FM. Ze werd gevraagd een cover te maken en besloot een rapnummer te maken op Same Love van Macklemore over haar coming out. “Dat gebeurde in een erg turbulente tijd. Zonder voorbereiding besloten we het te doen. Er kwamen enorm veel reacties binnen. Mooie en goede reacties.”

In januari verzorgde ze een live optreden tijdens Noorderslag 2021 voor NPO 3FM. De organisatie zette haar zelfs op 1 van de Top 25 met nieuw Nederlands talent. Ook was ze te zien bij De Wereld Draait Door.

Achtbaan

Het jaar 2020 was één grote achtbaan voor de 19-jarige Nieuwkoopse. En ze is nog altijd niet uit die achtbaan gestapt. “Het wordt alleen maar gekker. Begin 2020 kwam ik met Groter dan Ik. Sindsdien ben ik alleen maar bezig met muziek. Ik vind het heerlijk. Ik kan doen wat ik leuk vind, dat is me heel veel waard.”

Froukje probeert te schrijven waar zij zin in heeft. “Daarbij wil ik niet te veel stilstaan bij wat er van me verwacht wordt. Mijn EP Licht en Donker is dan ook niet per se een boodschap die voor iedereen iets betekent. Ik laat mijn ziel maatschappelijke zaken bezingen en zing over dingen waar ik mee zit. Ik verdiep mij in wat er allemaal gebeurt in de wereld om mij heen. Ik wil er bewust van zijn en bewust wat bijdragen. Mijn muziek snijdt wel hout. Met mijn muziek probeer ik het gesprek te starten.”

Lees ook: Froukje over Nieuwkoop

Froukje after corona

Corona zit Froukje uit, maar zij mist wel veel, zoals uitgaan en optreden. “Gelukkig heb ik gezellige huisgenoten. Soms dansen we samen in de kamer. En we maken samen muziek. Maar zodra het weer mag, ga ik live spelen, het liefst op festivals. En ik ga heel veel mensen opzoeken, dansen en feesten. Eigenlijk alles wat nu niet kan.”

De EP Licht en Donker bestaat uit zes Nederlandstalige electropopliedjes. Vijf van de nummers schreef Froukje zelf. Het nummer Onbezonnen schreef zij samen met Pepijn Lanen en Léon Palmen.

Beluister haar EP

Tot slot, Froukje is te volgen op Instagram via @froknroll. “Daar gebeurt alles”, sluit het uitzonderlijke talent ons interview af.