A G E N D A
Mist u iets in onze agenda, mail naar redactie@nieuwkoper.nl
- Dit evenement is voorbij.
Omroepersconcours tijdens braderie Langeraar
14 september Tijd: 13:30
Tijdens de grote braderie van Langeraar, op 14 september, houdt de Eerste Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers Nederland (EVSDON) een omroepersconcours met deelnemers uit Nederland en België.
Het is het vierde en laatste concours van het seizoen.
In de ochtend ontvangt burgemeester Robbert-Jan van Duijn de deelnemende roepers en neemt hun geloofsbrieven in ontvangst. Na een vrije rondgang over de braderie,is het om 13.30 uur tijd voor verplichte roep. De Cultuur Historische Vereniging Ter Aar is gevraagd om de onderwerpen hiervoor te bedenken, ook zorgt zij voor een vakkundige jury. De vrije roep is rond 15.00 uur en om 16.30 uur vindt de prijsuitreiking plaats.
De Nieuwkoopse roeper Peter Vos werd vorig jaar derde in het overall klassement. Of hij deze prestatie zal evenaren of wellicht zelfs verbeteren, is met nog één concours te gaan nog niet duidelijk. Na de concoursen van Wommels, Zeewolde en Middelburg gaat de Friese roeper Jan Sjoerd de Vries aan kop.
In de tijd dat er nog geen media waren, brachten boodschappers/roepers het lokale nieuws. Zelfs in de jaren na de Tweede Wereldoorlog waren er nog dorpsomroepers actief. Vaak om een boodschap van de gemeente of bijvoorbeeld een noodslachting aan te kondigen.
Omdat sommige mensen competitief zijn ingesteld, werden er van tijd tot tijd omroepwedstrijden georganiseerd. Omroepers uit het hele land werden door comités of organisaties uitgenodigd om hieraan deel te nemen. Tot in de jaren zestig gebeurde dit regelmatig.
Het omroepen werd op enig moment ontdekt door braderie- en marktminnend Nederland. In 1989 waren er maar liefst zes concoursen. Omdat deze niet vanuit een vereniging werden georganiseerd is op 4 maart 1991 de Eerste Vereniging Stads- en Dorps- Omroepers Nederland opgericht.
Een aantal keren per jaar komen de omroepers bij elkaar om, in de vorm van een concours, te strijden voor een plaatselijke of provinciale titel. De punten van al deze concoursen opgeteld, levert een Nederlandse kampioen op.
Omroepers worden beschouwd als ambassadeurs van hun woonplaats en/of gemeente. Zij worden ook ingehuurd door diverse organisaties en worden door hen ingezet ter opluistering van allerlei festiviteiten.
Tijdens concoursen let een jury op diverse aspecten zoals verstaanbaarheid, originaliteit en representativiteit. Daarnaast mag een roep niet te lang zijn (maximaal 2 minuten) en vindt er bij tijdoverschrijding puntenaftrek plaats.
Aan de Nederlandse concoursen doen regelmatig Belgische en Duitse omroepers mee; andersom is dat ook het geval.Er zijn dan ook twee kampioenschappen: De kampioen van Nederland en de internationale kampioen Broederschap van Bellenmannen & Omroepers der Lage Landen.